Rudno - Udruženje rudnjanskih domaćina
Naslovna - Rudno Nazad - Rudno Napred - Rudno Osveži - Rudno Mapa sajta - Rudno Autorsko pravo - Rudno Kontakt - Rudno
Aktivnosti
Jahanje

Posetiocima Rudna nudi se mogućnost za jahanje. Poljoprivredno domaćinstvo Ivice Galović iz Rudna, zaseok Galovići pruža usluge obuke i iznajmljivanje konja za jahanje. Konji su autohtone rase (brdsko planinski konj).
Lov

Rudno je lovno područje koje se sastoji iz otvorenog dela lovišta. Na prostoru žive: srne, divlje svinje, medvedi, vukovi, lisice, kune, zečevi i mnoge druge vrste lovne divljači. Najraznovrsniji tereni za lov su lokaliteti: Divana, Gladnica, Nikoljače, Bzovika, Srnjače kao i mnogi drugi. Za lov na ovom području možete angažovati obučene vodiče kroz prirodu i iznajmiti njihove lovne pse.
Ribolov

Na području Rudna izviru dve planinske reke (Brevina i Vrelo) a treća reka Izubra protiče kroz teritoriju sela. Sve tri reke, bogate su potočnom pastrmkom (sa karakterističnom crvenom pegom) i irečnim rakom. Na sve tri reke dozvoljen je ribolov na mušičarski pribor uz dnevnu ili godišnju dozvolu. Dozvoljena lovna dužina se kreće od 24 cm pa nagore. Za ribolov na ovim rekama možete angažovati vodiča kroz prirodu.
Posmatranje ptica

Ornitofauna Rudna (Rezervat biosfere Golija-Studenica) bogata je sa oko 90 vrsta, od toga 45 vrsta koje spadaju u grupu prirodnih retkosti: leštarka (Bonasa bonasia), lešnjikara (Nucifraga caryocatactes), krstokljun (Loxia curvirostra) itd. Za posmatranje ptica potreban vam je: priručnik za određivanje vrsta, dvogled, beležnica.Za određivanje terena i posmatranje ptica možete angažovati vodiča kroz prirodu.
Prikupljanje gljiva

Fungija – svet gljiva Rudna (Rezervat biosfere Golija-Studenica), zastupljen je sa preko 75 vrsta. Poznatije jestive pečurke sa ovog područja su: smrčak (Morchella esculenta), lisičarka (Cantharellus cibarius), vrganj (Boletus edulis), sunčanica (Macrolepiota procera) kao i mnoge druge. Sakupljanje gljiva obuhvata nekoliko pravila: ne sakupljati gljive na zagađenom terenu; ne brati gljive koje su suviše mlade, stare ili natrule; brati samo gljive koje poznajete; i ubrane gljive preraditi što pre.
Prikupljanje jestivog i lekovitog bilja

Program ishrane iz prirode ima za cilj da okuplja entuzijaste koji vole prirodu, druže se poštujući njene zakone i koriste plodove koje nam ona nesebično daruje. Najrasprostranjenije jestive biljke na ovom području su: brašnjenik (divlji spanać), konica (vražja tarva, paprikara), kopriva, Planinski štavelj (planinsko zelje), podbel (konjska kopita) i druge. Osim jestivog bilja područje obiluje i lekovitim biljem: Nana, Majčina dušica, Kantarion, Maslačak, Iva, Hajdučka trava i mnoge druge vrste.
Šumski plodovi

Ovo područje je bogato šumskim plodovima kao što su: borovnice, šumske jagode, kupine, maline, glog i šipurak.
Planinarenje

Posetiocima Rudna nude se mnogobrojne mogućnosti za planinarenje. Planinarske staze vode kroz prelepe smrčeve, jelove, bukove, borove šume i livade bogate šumskim plodovima, gljivama i lekovitim biljem. Staze su vidno obeležene i mapirane, što obezbeđuje sigurnost posetiocima područja da se neće izgubiti, napravljene tako da se vodilo računa kako o mladima tako i ostarijoj populaciji. Posetiocima su na raspolaganju staze različitih dužina i svaka staza ima svoju boju.
Kulturno istorijski sadržaj

Celo područje je bogato spomenicima kulture manastirima i crkvama kao što su manastir Studenica, manastir Gradac, crkva sv. Bogorodice u Pridvorici i mnogim drugim crkvama ali i starim kućama od drveta (brvnarama) koje su stare 100 i više godina, ali su i danas očuvane.
Edukativne aktivnosti za omladinu i posetioce

U području Rudna (rezervata biosfere Golija-Studenica) u okruženju očuvane prirode nalazi se „Centar za razvoj i promociju Rudna“. Objekat je prilagođen za edukaciju kako dece predškolskog i školskog uzrasta tako i odraslih. Za decu školskog uzrasta i odrasle, organizuje se više tematskih različitih pešačkih tura sa ciljem upoznavanja sa prirodom i kulturnim vrednostima zaštićenog područja.
Kamp izviđača

Rudnjansku visoravan veoma često posećuju mnogi izletnici, turisti i izviđači. Od izletišta koja se uređuju jedno od značajnijih je kamp naselje Brevina. Kragujevački izviđači su prisutni od 1970. godine pa do dana današnjeg. Da bi se obezbedio prijatniji boravak kamperima, meštani Rudna brinu se o uređivanju kamp naselja i izletišta.
Ekstremni sportovi

Jedan od ekstremnih sportova za koji je pogodan ovaj teren je paraglajding. Najbolji lokalitet za skok je Studenica i zaseok Bzovik (Rudno) jer se na ova dva mesta ukrštaju ruže vetrova. U kanjonima Izubre i Vrela postoje izuzetni uslovi za kanjoning.
Partneri Rudna
IDA - Asocijacija za razvoj ibarske doline - Rudno
Put vode - Rudno
RDA - Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj raškog i moravičkog okruga - Rudno
Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća Kruševac-Kraljevo-Čačak
USAID - Američka agencija za međunarodni razvoj - Rudno
Grad Kraljevo - Rudno
Turistička organizacija Kraljeva - Rudno
Udruženje rudnjanskih domaćina · 36222 Rudno, Kraljevo, Srbija · Tel/Fax: 036 313 403 · Mob: 064 645 70 40 · E-mail: rudno@ptt.rs · Web site: www.rudno.org.rs
Autorska prava © 2007-2016 Udruženje rudnjanskih domaćina Rudno Web design Web dizajn, grafički dizajn, izrada banera Marjan Trajkovski.