Rudno - Udruženje rudnjanskih domaćina
Naslovna - Rudno Nazad - Rudno Napred - Rudno Osveži - Rudno Mapa sajta - Rudno Autorsko pravo - Rudno Kontakt - Rudno
Kulturno-istorijsko nasleđe

Manastir Studenica

Manastir Studenica je jedan od najvećih i najbogatijih manastira srpske pravoslavne crkve. Osnovao ga je veliki župan Stefan Nemanja 1190. godine. Manastir je bio politički, kulturni i duhovni centar srednjovekovne Srbije. Utvrđeni zidovi manastira okružuju dve crkve: Bogorodičinu crkvu i Kraljevu crkvu (crkvu Svetih Joakima i Ane), obe izgrađene od mermera. Manastir je poznat po svojoj kolekciji fresaka iz XIII i XIV veka. UNESKO je 1986. godine uvrstio manastir Studenicu u listu svetske baštine.
 
Isposnica Svetog Save

Isposnica Svetog Save iz XIII veka se nalazi na osmom kilometru od manastira Studenica, na obroncima planine Radočelo na glatkoj litici na visini od oko 1000 m n.v. Isposnica je u liticu uklesana i nadgrađena na već postojeće pećine, nad ponorom dubokim nekoliko stotina metara. U isposnici je Sveti Sava u osami napisao nekoliko značajnih dela kao što su Studenički tipik i Žitije Svetog Simeona. Isposnica je zanimljiva i po tome što je na jednom zidu ispisana godina rođenja Svetog Save 1175.
Manastir Gradac

Manastir Gradac je osnovan krajem XIII veka kao zadužbina kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I. Gradac je bio bogat manastir sa velikom crkvom Bogorodice u kojoj je kraljica Jelena i sahranjena 1314. Crkva je jednobrodna građevina sa kupolom sa fasadama dekorisanim u romaničkom duhu. Manastir je spomenik od izuzetne važnosti jer oslikava kulturu i umetnička shvatanja vremena u kome je nastao, afinitete i ukus njenog ktitora i potvrđuje lepotu raškog arhitektonskog stila.
Manastir Pridvorica

Manastir Pridvorica je izgrađen u XII veku, u isto vreme kada i susedni manastir Studenica. Sagradio ga je sluga koji je radio pri dvoru Nemanjića pa otuda ime Pridvorica. U početku je ovo bio ženski manastir, zatim vekovima pomesna crkva, da bi od 2007. godine bio ponovo proglašen manastirom, muškim. U manastiru žive nastojatelj manastira i dva iskušenika. Crkva manastira Pridvorica posvećena je Preobraženju Gospodnjem. Manastir je jedan od retkih koji imaju svoj grb.
Crkva Stara Pavlica

Crkva Stara Pavlica se nalazi na stenovitom brežuljku desne obale Ibra. Prošlost je malo poznata. Nije utvrđeno kada je nastao. U istorijskim izvorima prvi put se pominje u XII veku, u jednoj darovnoj povelji kralja Stefana Prvovenčanog, kao metoh manastira Studenice. Nastala je svakako, pre epohe Nemanjića, najkasnije u prvoj polovini XII veka. Neki istraživači smatraju da je znatno starija građevina. Po arhitektonsko-prostornoj i konstruktivnoj koncepciji crkva Stara Pavlica je jedinstveni hram u Srbiji.
Manastir Nova Pavlica

Manastir Nova Pavlica se nalazi u neposrednoj blizini crkve Stara Pavlica. Crkva Nova Pavlica je sagrađena negde oko 1383. godine, kao zadužbina braće Musića, sestrića kneza Lazara. Musići su za manastir sagradili konake, trpezariju i snabdeli ga svim potrebnim stvarima za život monahinja i obezbedili stalne prihode. Crkva pripada moravskoj školi, ali sa veoma jednostavnim fasadnim površinama. Crkva se ističe monumentalnošću, svojom istaknutošću položaja i simetričnošću svojih dimenzija.
Crkva Nikoljača

Crkva Nikoljača ili crkva Svetog Nikole nalazi se na oko 3 kilometra od sela Rudno. O nastanku i građenju crkve Nikoljače nema nikakvih pouzdanih podataka pa je vreme nastanka nepoznato. Crkva Nikoljača je solidno očuvana. Pod je napravljen od jako lepo klesanih spomenika iz XVI i XVII veka sa ornamentima i ljudskim figurama, što naravno govori da je crkva Nikoljača iz starijeg perioda. Crkva je pravougaonog oblika a sa svake strane je po jedan prozorski otvor.
Crkva Svete Trojice

Crkva Svete Trojice je sagrađena po procenama istoričara u XIV veku. Crkva Svete Trojice se nalazi u selu Rudno, zaseok Bunar koji je dobio naziv po Nemanjićkom bunaru koji se nalazi neposredno pored same crkve. Crkva Svete Trojice je obnovljena 2007. godine na temeljima stare crkve, a donatori su Milinko i Desanka Andrić iz Čikaga i meštani Rudna. Crkva Svete Trojice je sagrađena od klesanog kamena i sige karakterističnih za područje rudnjanske visoravni.
Crkva Svetog Nikole

Crkva Svetog Nikole iz XIV veka nalazi se u selu Reka, zaseok Palež, nedaleko od sela Rudno. Ova crkva je jedan od najpoznatijih kulturno-istorijskih spomenika u studeničkom kraju. Zidana je od lomljenog pločastog kamena, jednobroda je i u prilično dobrom stanju. Nekoliko figura iz crkve su zbog svoje lepote preneti u Narodni muzej u Beogradu kao i delovi nekih fresaka. Iznad ulaznih vrata nalazi se solidno očuvana freska Svetog Nikole kome je i ova crkva posvećena.
Crkva Svetog Đorđa

Crkva Svetog Đorđa, Runo, Vrh, je sagrađena 1619/20. godine a otprilike je oslikana između 1620/1625. godine. Ukopana je u zemlju a dvovodi krov je pokriven kamenim pločama dok je jedan ulaz natkriven nastrešnicom. U samu ugradnju koristili su se i delovi kamena iz prethodnog vremena od porušenih crkava pa je i po tome specifična. Na samom ulazu je umesto stepenika iskorišćen nadgrobni spomenik umesto stepenika sa specificna tri žljeba koji se često koristio u to vreme.
Crkva Svete Bogorodice

Vrlo specifično za ovaj objekat koji se nalazi na 2,5 kilometara južno od Studenice, Dolac, je što on u svom nastanku nije bio crkva. Naime, dvospratna građevina sa unutrašnjim stepenicama koja podseća na ranohrišćanske objekte (dvospratne grobnice) je tek u XV veku (1441/42. godina) pretvorena u crkvu Svete Bogorodice. O samoj istoriji crkve se ne zna ništa pa samo možemo da nagađamo ko je ktitor. Od fresaka sačuvan je delimično lik Svetog Nikole i lik arhanđela.
Brvnare

Na području rudnjanske visoravni, kao i na čitavom području Golije i Radočela postoji veliki broj brvnara građenih na tradicionalni način u narodu poznat kao gradnja na ćert. Gradnja je ručno tesana za šta je bilo potrebno posebno znanje i umeće. Većina tesara je dolazilo iz srpskih sela iz Like, dok su se znanjem i umećem u tesanju građe isticali i domaći majstori. Majstorluk ručnog tesanja građe je u izumiranju i samo po koji majstor još uvek zna da teše građu za izgradnju brvnara.
Partneri Rudna
IDA - Asocijacija za razvoj ibarske doline - Rudno
Put vode - Rudno
RDA - Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj raškog i moravičkog okruga - Rudno
Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća Kruševac-Kraljevo-Čačak
USAID - Američka agencija za međunarodni razvoj - Rudno
Grad Kraljevo - Rudno
Turistička organizacija Kraljeva - Rudno
Udruženje rudnjanskih domaćina · 36222 Rudno, Kraljevo, Srbija · Tel/Fax: 036 313 403 · Mob: 064 645 70 40 · E-mail: rudno@ptt.rs · Web site: www.rudno.org.rs
Autorska prava © 2007-2016 Udruženje rudnjanskih domaćina Rudno Web design Web dizajn, grafički dizajn, izrada banera Marjan Trajkovski.